Harta site-ului
Ajutor
Munca neremunerată în folosul comunităţii - un mijloc de corectare şi reeducare aplicată persoanelor ce au săvârşit infracţiuni
Munca neremunerată în folosul comunităţii - un mijloc de corectare şi reeducare aplicată persoanelor ce au săvârşit infracţiuni

Munca neremunerată în folosul comunităţii (MNFC) este o pedeapsă stabilită de instanţa de judecată, pentru persoana care a săvârşit o infracţiune/contravenţie şi constă în antrenarea persoanei date la muncă gratuită, determinată de APL de la locul de trai al acestuia.
Pedeapsa penală/sancţiune contravenţională sub formă de MNFC se stabilişte  pe un termen de la 40 la 240 de ore şi este executată de la 2 la 4 ore pe zi, iar în cazul condamnatului/contravenientului care nu este antrenat în activităţi de bază sau de studii la solicitarea sau la acordul acestuia, până la 8 ore/zi.
În perioada 01.01.2022-30.11.2022, în adresa BP Dubăsari au parvenit spre executare 88 de hotărâri judecătoreşti cu aplicarea pedepsei sub formă de MNFC, dintre care 60 pe cauze penale (art.67 CP), în număr de 7951 ore şi 28 pe cauze contravenţionale (art.37 CCt) în număr de 1374 de ore, fiind executate real 4468 ore pe cauzele penale şi 994 ore pe contravenţionale.
În conformitate cu modificările din 24 decembrie 2020 la HG nr.165 din 09.03.2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, începând cu 01 aprilie 2022 cuantumul minim al salariului în sectorul real a fost stabilit în mărime de 20,71 lei, acest lucru permite să fie evaluat estimativ echivalentul de ore executate în lei la nivel raional. După calculele efectuate pe parcursul lunilor ianuarie – noiembrie 2022 s-a economisit în bugetul APL din teritoriu – 113118,00 lei.
În caz de eschivare cu rea-voinţă a condamnatului/contravenientului de la munca neremunerată în folosul comunităţii, aceasta se înlocuieşte cu închisoare/ arest contravenţional, calculându-se o zi de închisoare pentru 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru persoanele condamnate (art.67 alin.3 CP) şi una zi de arest contravenţional  pentru 2 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru persoanele sancţionate (art.37 alin.6 CCt).
Biroul de Probaţiune Dubăsari aduce mulţumiri, atât primarilor, cât și  persoanelor responsabile de executarea pedepsei sub formă de MNFC din cadrul primăriilor, pentru suportul, ajutorul şi implicarea activă întru executarea hotărârilor judecătoreşti.
Anatolie GAZEA, șef BP Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Munca neremunerată în folosul comunităţii - un mijloc de corectare şi reeducare aplicată persoanelor ce au săvârşit infracţiuni - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta